NOTA

TUAN PUAN DI JEMPUT UNTUK MENYERTAI SESSI TAKLIMAT PENANAMAN CENDAWAN SECARA PERCUMA DI LADANG KAMI..

HUBUNGI 0139529040 (faizal) untuk temujanji

dibuka setiap hari termasuk hari minggu

borang taklimat percuma

Name:
Email Address:
no tel
alamat
pertanyaan

create form

Selasa, 4 Ogos 2009

PNK Kenalkan Dua Projek Bantu TIngkat Industri Cendawan - sinar harian Edisi Kelantan


PNK kenalkan dua projek bantu tingkat industri cendawan ------- sinar harian 40gos 2009---

KOTA BHARU - Pengarah Jabatan Pertanian Negeri Kelantan (JPNK), Maliha Ghazali berkata, jabatannya telah meluluskan dua projek bagi membantu meningkatkan industri pengusahaan cendawan di negeri ini.

Menurutnya, dua projek tersebut melibatkan bengkel untuk pemprosesan produk cendawan dan perkenalkan produk sampingan daripada cendawan.

“Ini semua adalah usaha kami untuk memantapkan industri cendawan di negeri ini dengan cara meluaskan lagi kepenggunaan bagi memastikan pengeluaran serat permintaan menjadi seiring,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Sinar Harian selepas merasmikan Mesyuarat Agung Pertama Persatuan Usahawan Cendawan Melayu Kelantan ‘Gu Cendawan’ di sini, semalam.

Maliha berkata, sekarang ini di Kelantan adalah pengeluaran cendawan tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan.

Katanya, setakat ini hanya sebanyak 1.95 tan sahaja sebulan yang dapat dikeluarkan sedangkan pasaran memerlukan 3.0 tan.

Menurutnya, orang ramai masih berpeluang untuk menceburkan diri dalam industri penanaman cendawan itu kerana permintaannya yang tinggi.

“Sekarang ini kami dalam proses untuk menghasilkan produk sampingan daripada cendawan seperti membuat kerepek, serunding, inti popia, dan bermacam-macam lagi.

“Jika ini semua sudah dihasilkan saya pasti permintaan terhadap cendawan akan semakin bertambah,” katanya.

Beliau berkata, langkah penghasilan produk daripada cendawan itu juga merupakan antara langkah bagi memastikan tiada lambakan cendawan akan berlaku pada masa akan datang.

Maliha berkata, setakat ini pihaknya juga telah melantik beberapa orang wakil untuk mencari pengusaha di luar negeri bagi memastikan barangan berasaskan cendawan dapat dipasarkan bukan sahaja di Kelantan tetapi di seluruh negara.

“Ini semua bagi memastikan kami dapat mengawal kemasukan cendawan daripada Thailand yang harganya jauh lebih murah dari tempatan, tetapi kualitinya tidak boleh menandingi cendawan tempatan,” katanya.

Beliau berkata, sekarang ini terdapat tiga jenis cendawan yang dihasilkan oleh pengusaha tempatan iaitu jenis tiram, black jelly ‘telinga kera’ dan gano.

INFO:MESYUARAT AGUNG PERTAMA PERSATUAN USAHAWAN CENDAWAN MELAYU KELANTAN


industri cendawan kelantan menuju setapak lagi dengan penubuhan persatuan usahawan cendawan melayu kelantan (GU CENDAWAN), majlis dirasmikan oleh Puan Hajjah Maliha binti Ghazali, Pengarah Pertanian Negeri Kelantan... sambutan amat mengalakan daripada para usahawan cendawan,ini dapat dilihat dengan penyertaan lebih dari 40 orang ahli yang berdaftar, penyertaan mendapat perhatian secara menyeluruh bukan sahaja di daerah-daerah berdekatan kota bharu,malah menjangkau daerah gua musang,tanah merah,dan kuala krai.
2 usul telah diterima pada mesyuarat tersebut dan dipersetujui oleh semua ahli
2usul tersebut adalah
a) persatuan akan mewujudkan koperasi usahawan cendawan sdn bhd atau ringkasannya KULAC di dalam masa yang terdekat.
b) persatuan juga bersetuju untuk melantik En Jali bin Atan sebagai penasihat Persatuan
cendawan timur mengucapkan jutaan tanniah kepada ahli jawatan kuasa yang di lantik menerajui persatuan bagi sessi 2009/2010 yang diketuai oleh En Hasmi bin Hassan, diharap barisan kepimpinan dapat membawa persatuan kearah yang lebih berdaya saing serta maju
...bagi mereka yang berminat untuk bersama sama menjadi warga gu cendawan bolehlah hubungi saya..syarat keahlian adalah terbuka kepada semua yang terlibat dengan industri cendawan,termasuk pembuatan beg,produk hiliran,cendawan segar atau sebagainya..berbangsa melayu,serta menjalankan projek di negeri kelantan.
Related Posts with Thumbnails

links

links 2

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP