NOTA

TUAN PUAN DI JEMPUT UNTUK MENYERTAI SESSI TAKLIMAT PENANAMAN CENDAWAN SECARA PERCUMA DI LADANG KAMI..

HUBUNGI 0139529040 (faizal) untuk temujanji

dibuka setiap hari termasuk hari minggu

borang taklimat percuma

Name:
Email Address:
no tel
alamat
pertanyaan

create form

Ahad, 6 September 2009

sikit persoalan plz tolong jawap

kami mempunyai sedikit kemuskilan tentang dedak yang di gunakan untuk membuat beg media..diharap para rakan rakan otai dapat memberikan pendapat.. kebelakangan ini kami dapati rakan di kalangan pengusaha cendawan mengunakan dedak kasar..atau hampas padi.. mungkin kerana harganya yang jauh lebih murah daripada dedak padi.. dlm lingkungan rm8 1guni besar..sedangkan dedak padi rm 0.80sen 1kg..

pada pandangan kami mengunakan dedak kasar mungkin mengurangkan hasil cendawan kerana ia hanyalah hampas padi serta kurang mempunyai khasiat atau makanan untuk cendawan....beg media juga kelihatan lebih ringan dari pada beg media yang mengunakan dedak padi yang biasa,

kami masih lagi was was untuk mengunakan dedak kasar ini,kerana takut beg media yang dijual kepada pembeli tidak memberikan hasil yang sepatutnya,tetapi jika ianya tidak mendatangkan kesan kepada jumlah hasil,saya yakin,semua pengusaha akan beralih kepada dedak kasar,kerana ia menjimatkan kos,malah mungkin boleh menjual beg media dengan harga lebih murah..

kepada otai otai yang telah mengunakan dedak kasar dijemput memberikan pendapat..
Related Posts with Thumbnails

links

links 2

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP